Ontdekken wat de weg is in je leven’ – Klazina

Toen onze jongste zoon ( we hebben er drie) acht jaar was ben ik weer gaan studeren en kwam in 1990 bij toeval bij het Ministerie van Defensie te werken, in eerste instantie bij de boekhouding.

Na vijf jaren deeltijdstudie heb ik diverse functies op verschillende niveaus bij de afdeling P&O bij diverse eenheden vervuld. Het waren uitdagende functies binnen de bijzondere organisatie Defensie. Zo heb ik het in ieder geval al die jaren ervaren.

Door de mens centraal stellen, in mijn werk en adviezen aan leidinggevenden en commandanten, wilde ik mijn steentje bijdragen.

In 2007 kwam de vacature van re-integratiebegeleider voorbij. Een collega van P&O attendeerde mij er op. Het was een nieuwe functie binnen een nieuw dienstencentrum Re-integratie. Deze kans wilde ik niet voorbij laten gaan!

En…. ik mocht deze functie gaan vervullen bij de regio Breda. Het werd een fantastische tijd. Samen met twee collega’s, o.a. met Ap van Gameren, hebben we deze regio op poten gezet. Ik heb veel militairen en burgermedewerkers mogen begeleiden, terug naar hun eigen functie of andere functie binnen of buiten Defensie.

Ik heb er ontzettend veel geleerd. Door te werken met cliënten kom je namelijk ook jezelf tegen. Wat zijn mijn kwaliteiten en dus ook mijn valkuilen? Welke uitdagingen wilde ik aangaan om te groeien? Ik heb veel gelachen en we hebben ook veel geleerd van elkaar.

Door deze functie ben ik de opleiding tot coach gaan volgen. Ook de training acceptence en commitment therapie (ACT) en rouwverwerking leverde veel kennis en kunde op. Het waren opleidingen die verdieping brachten.

In 2013 werd ik hard geconfronteerd met het besef dat we het leven “ te leen” hebben gekregen. Binnen ons gezin kreeg een schoondochter twee keer kanker en onze jongste zoon kreeg een herseninfarct. In dezelfde periode overleed ook mijn vader. Dit heeft mij doen besluiten afscheid te nemen van mijn werk bij Defensie.

Maar Defensie heeft nog altijd een grote plaats in mijn hart. Toen de oprichter van de stichting Onbekende Helden mij vroeg om mee te gaan doen als vrijwilliger, was ik gelijk enthousiast.

Van het een kwam het ander. Bij het geven van een cursus solliciteren kwam naar voren dat er grote interesse was voor de vraag “ wie ben ik nu eigenlijk” ?

Samen met twee collega’s, Ap van Gameren en Rob van Rijn, hebben we deze regio op poten gezet.

Sinds 2018 geven mijn oud-collega Ap en ik deze workshop nu bij het Veteraneninstituut. In 2020 is mijn oud-collega Rob van Rijn ook mee gaan doen, fantastisch!

En iedere keer zien we weer, met grote (be)- en verwondering en plezier, wat het doet met mensen als zij ontdekken wie zij nu eigenlijk zijn. En hoe zij daarna betere keuzes kunnen maken over hoe zij hun levensweg willen vervolgen.

Klazina van Houwelingen