‘Roads are for journeys not destinations’ – Ap

Ap van Gameren
In 1974 zorgde dienstplicht ervoor dat ik bij het Korps Mariniers terecht kwam. Na de dienstplicht tekende ik nog eens voor 4 jaar bij en kwam terecht bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Ik heb daar vervolgens 27 jaar met bijzonder veel plezier gewerkt. Vooral in de laatste 6 jaar heb ik, als manager van het orkest, genoten en kunnen “vlammen” door de Marinierskapel de hele wereld over te “slepen”. Optredens in Rusland, Amerika, Indonesië, Canada, Aruba, Curaçao, Frankrijk, Zwitserland, Japan, stuk voor stuk onvergetelijke optredens; het kon niet op! Tot ik in 1999 werd geveld door een heftige burn-out. Ik was totaal opgebrand en voelde me een kleuter in het lichaam van een bejaarde. Schrijven lukte niet meer: ik kon geen woorden meer vinden, ik had concentratie- en geheugenproblemen en de energie was helemaal weg.

Herstel van mijn burn-out heeft uiteindelijk anderhalf jaar geduurd. Tijdens mijn herstel ben ik – op advies van mijn toenmalige re-integratiebegeleider – gestart met de Post-hbo-opleiding Loopbaan- en Mobiliteitsadviseur bij Adriaan Hoogendijk. Achteraf gezien een cadeautje! Ik was namelijk zelf mijn eerste cliënt en moest mezelf binnenstebuiten keren en werd gedwongen mijzelf vragen te stellen of ik bijvoorbeeld een solist was of misschien toch wel een teamplayer. De dingen die ik jarenlang deed, pasten die wel bij me?

Na de opleiding bij Hoogendijk werd ik hoofd van het Centrum voor Employability en Externe Bemiddeling voor de Koninklijke Marine in Den Haag. Intern volgde ik de opleiding voor Counselor/ studiebegeleider. Ik mocht mensen begeleiden die op een keerpunt stonden in hun leven, militairen en burgerambtenaren die defensie wilden of moesten verlaten, maar ook vrijwillige mobiliteit, mensen die vastliepen in hun functie of zich afvroegen: “Is dit het nu, wil ik dit echt?”

In 2007 solliciteerde ik naar de functie van re-integratiebegeleider bij de nieuwe defensie-organisatie DienstenCentrum Re-integratie. Door Saxion Hogescholen werd ik opgeleid tot re-integratiebegeleider.

Tot aan mijn vervroegd pensioen in 2012 heb ik honderden mensen mogen begeleiden naar herstel en terugkeer in eigen functie, of naar een andere baan, zowel binnen als buiten defensie.

In 2012 ben ik mijn eigen bedrijf gestart: Sequoia Advies & Ontwikkeling – www.sequoia.jouwweb.nl – en zet ik mijn vertrouwde werkzaamheden – loopbaanadvies, coaching, burn-out begeleiding, outplacement en re-integratie – voort in de burgermaatschappij. Daarnaast begeleid ik voor Buro WerkWijzer projectmatig cliënten in UWV-trajecten voor de regio Noordoost Twente.

Ook werk ik al jaren als vrijwilliger voor Onbekende Helden en verzorg ik, samen met mijn oud-collega’s Klazina van Houwelingen en Rob van Rijn – onder andere workshops voor Veteranen bij het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn.